19min.bg

Догодина вдигат заплатите в Спешна помощ

Още от следващата година ще увеличим заплатите в Спешна помощ. Това обяви в предаването „Денят започва" по БНТ заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той подчерта, че тенденцията е през следващите 5 години заплатите да продължат да се увеличават по 20 %, за да може това да е един мотив за работа на медиците. По думите на зам.-министъра, на второ място, за да има мотивация за работа в спешната помощ, трябва да се осигури необходимата апаратура, с която да помагат на пациента.


Заместник-министърът се ангажира да отиде във всяко едно място, където има Спешна помощ.


Ваньо Шарков посочи, че през програма „Региони в растеж" кандидатстваме за 85 млн. евро. Целта е да се стартира промяната в спешната помощ от следващата година.


На въпрос за работата на изнесените центрове Шарков каза, че те не работят, защото няма екипи. Той обаче подчерта, че няма да се откажат от тази идея, защото целта е линейката да бъде по-близо до пациента.


За грижите за хора, които не си плащат здравните вноски, д-р Шарков каза, че това са хора, които ощетяват всички останали български граждани, защото всеки един от нас плаща вместо тях.


Зам.-министърът на здравеопазването коментира и реакцията при съмненията за болен от ебола българин. Според него при всички случаи тя е била добър тест и урок, който е позволил да се направят някои изводи и да се вземат мерки.