19min.bg

Договорката за US газа е като покупката на две филии хляб: ДПС


“Договорката на премиера Кирил Петков за доставки на втечнен американски газ на намалена цена е като покупката на две филии хляб”, заяви пред Nova депутатът от ДПС Рамадан Аталай.


 


„Защо не е от Алжир, от Катар този газ? Защо не е обща европейска доставка?“, попита той.
Депутатът препоръча кабинетът все пак да плаща на Газпром в рубли. „Няма как втечнения газ да е по-евтин от доставяния през тръби“, заяви Аталай.


 


Аталай критикува правителството, че не обяснява какви алтернативни количества природен газ и петрол са договорили, как те ще бъдат доставени до България и какви са цените.


 


Според него антикризисните мерки на правителството за закъснели. "Още няма механизъм как правителството ще връща на бензиностанциите тези 25 стотинки на литър, които обещава като помощ на гражданите. Вече има бензиностанции, които казват, че няма предварително да дадат намалението и да чакат правителството да им върне парите", каза Аталай.


 


По думите му кабинетът е трябвало досега да направи план за извънредни ситуации с преглед на горивата в държавния резерв, какви са възможностите за доставка на горива, възможно ли е в Лукойл да се обработва друг петрол освен руски.


 


 Снимка: БГНЕС