19min.bg

Докато изпълнявате поръчки, кабинетът тегли дълг за милиарди: Борисов (Видео)

"Днес още половин милиард заем заяви правителството. И докато се тълпите вие тук - милиард и половина за по-малко от 30 дена. В същото време меморандум за милиарди с неясни компании, подписани в Гранитна зала на Министерски съвет”. Това заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като бе разпитан в Софийската градска прокуратура в понеделник.



На въпрос за какво са тези пари, той на свой ред попита:”Вие ли ме питате за какво са тези пари”?



По думите му новите дългове ще са с по-високи лихви. „Новите дългове ще са с три пъти по-високи лихви. Тези лихви ще надминат един милиард за година. Така че, докато вие изпълнявате заръката на деня – в петък в МС, в Гранитна зала, в присъствието на Кирил Петков, се подписа сделка за милиарди.



Той отговори и на казаното от Асен Василев в тв интервю – че собственикът на Инса ойл Георги Самуилов (по който сигнал вицепремиерът е разследван) по-рано му се е оплакал от натиск от страна на Бойко Борисов и на Делян Пеевски. „Никога! Г-н Самуилов, ако знае нещо, да го каже“!, заяви видимо подразнен бившият премиер.



Той също така даде показания по образуваното досъдебно производство, за което беше задържан от МВР. „След подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, за което се е говорило“, подчерта Борисов.



Разследването започна след ареста на Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова на 17 март. Тогава те бяха задържани за 24 часа и освободени без повдигнати обвинения.