19min.bg

Домусчиев: КЕВР не е ефективна

КЕВР не е ефективна. Каквото и решение да приеме парламентът, то не се изпълнява от комисията или го правят по някакъв техен начин, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на среща в парламента с работодатели, синдикати и представители на парламентарни групи във връзка с увеличаването цената на тока.


Той благодари на депутатите, че са отложили с месец решението на регулатора.


„Това е важна и първа стъпка. Тя показва, че има желание да се работи и да се търсят решения. Всички видяхте сравнителния анализ на тарифата на Европа на европейските системни оператори. България и Дания са страните с най-висока компонента "задължение на обществото". Тя не спира да расте през последните няколко години, а това означава, че ставаме непроизводителни", поясни Домусчиев.


"Три пъти се увеличава компонентата за високо и ефективно производство. Хората, които имат интерес да точат държавата чрез енергетиката, продължават да го правят. Затова е необходимо всички да направят компромиси с цел да вдигаме заплатите и да откриваме нови работни места. КЕВР е над закона и е една организация, в която вече не виждам експертност", каза още председателят на КРИБ.