19min.bg

Дончев: Туск каза между редовете – стегнете се, можете повече

Добра беше речта на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск при откриване на българското председателство. На първо място, че говори на български и отправи хубави послания за различните аудитории. Ако се прочете между редовете, каза : Стегнете се, можете повече. Това каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той призова да имаме адекватно отношение към европредсесателството. Влизаме в дежурство по график и трябва да свършим много работа, обясни той. Вицепремиерът е категоричен, че България няма да отлага реформите заради председателството, както пишат чуждите вестници.


   "Не отлагаме реформи заради председателството, но комбинирането на ангажиментите с рутинната ни работа ще е предизвикателство", категоричен е Дончев. По думите му около половината време на министрите ще отиде в работа и ангажименти свързана с председателството, но реформи не могат да бъдат стопирани за 6 месеца.

Вицепремиерът коментира още, че в България има корупция, но не сме държава, която не може да се бори с такава заплаха.

„Начинът на избиране на комисия „Антикорупция” предполага да е публичен и избиран от парламента. Ако разчитаме веднъж завинаги да решим проблемите с нов орган е наивно. Наред с новите институции са нужни и други неща – публичност на всяко взето решение и разход”, допълни той.

По повод разрешението за втори лифт в Банско и протестите Дончев заяви, че "не само обичам планините, но и Пирин". "Не бих позволил да мине решение, което го застрашава. Обичам го не по-малко от хората, които бяха на улицата и милея не по-малко за гората и планината от тях", обясни Дончев.

„Всичко трябва да става според закона” и добави, че протестиращите не протестират законодателството. „Взето решение за застрояване на Пирин няма. Втора кабинка, водоснабдяване, всяка стъпка подлежи на обжалване и всяка група, която смята, че решението е незаконосъобразно може да го обжалва”, категоричен е Дончев.

По думите втора кабинка може би не би навредила, но хората показват, че се притесняват, че зад това се крие нещо друго. Дончев отрече това да е така.

Българското общество има висока протестна култура и го казвам без ирония, смята той. Това, че става по време на една от най-големите срещи, не ми се иска да наричам рекет, уточни Дончев по повод полицейското недоволство преди дни. По думите му го безпокои рефлекса „ще ви изкажа на другарката”, ние в ЕС нямаме началници – те не са ни началници, а партньори.

Влизането в чакалнята на еврозоната е тема, по която не трябва много да се шуми. „Многото приказки могат да попречат на идеята. Парите и банките обичат тишината. България вече има и негативен опит с Шенген. Бидейки изрядна и подготвена може да срещне политически спънки”, обясни Дончев.

Според него има риск Европа да се раздели на страни, които са и не са в еврозоната. България трябва да е част от ядрото.