19min.bg

Допълнителна охрана на границата с Турция

Въздушната охрана по българо-турската граница е подсилена заради ситуацията в Сирия. Това съобщи в Свиленград главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, който инспектира допълнителното наблюдение. Повишени са и оперативните мерки по цялата  граница, а междуведомствена група анализира ситуацията с настаняването на емигрантите у нас. Резултатите от работата ще бъдат докладвани на заседание на Съвета по сигурността тази седмица, където ще се обсъди ситуацията.

От Министерски съвет са отпуснали допълнителни пари от бюджета, с които да бъдат посрещнати новите бежанци, които през последните няколко денонощия са увеличили броя си при опитите да минат нелегално в България. От началото на годината до момента над 3000 нелегални са хванати на българска територия, като повече от половината от тях са сирийци. За сравнение за същия период на миналата година за 8 месеца са заловени 200.


"Гранична полиция" разполага с капацитета да преведе в действие толкова състав и техника, колкото е необходимо за 100-процентовата охрана на българската граница", увери главният комисар Захарин Пенов, директор на главна дирекция "Гранична полиция".