19min.bg

Допуснаха решение на съда в Страсбург в процеса срещу нашите граничари

Решението на международния съд в Страсбург, който потвържава невинността на български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер, е допуснато по време на днешното заседение. То се води от Наказателния съд в турския град Къркларели и е за инцидента от 2008 г., предаде БНР.


Днес пристигна преводът на решението на Европейския съд по човешките права, който намира за правилно оневиняването на българските граничари, коментира техният адвокат Джошкун Молла:


„Трябва да вземе (турският съд – б.а.) под внимание решението на Страсбургския съд, защото ние сме приели като страна решенията на този съд и трябва да се прилагат“, поясни той.


В днешното заседание е разпитан и свидетел, коментира юристът:


„Който е гледал по българска телевизия нещо и е направил запис на тези предавания. Неговото мнение е, че той (бракониерът – б.а.) е бил застрелян заради един калкан. Не го приех и заявих, че това не е очевидец. Той не знае за случая, а само изказва своето субективно становище и то – от телевизионно предаване. Той не може да бъде приет като свидетел“, добави Молла.


Въпросните записи ще бъдат гледани от магистратите.


Поисках отново съдът да се откаже от издирването на граничарите с червена бюлетина, но ми отказаха, посочи Молла. Документите за нея все още се оформят, поясни той.


Делото е отложено за 5 юли.