19min.bg

Дори кучетата не могат да живеят така: BBC с критика към България заради ромите

Ромските общности са едни от най-маргинализираните в Европа. Повече от 10 милиона души живеят до голяма степен в бедност, често в пренаселени селища.

Пандемията опустоши много от техните общности, като допълнително ги откъсна от обществото.

Жителите на ромските селища често са предпазливи да пуснат журналисти, но кореспондентът на BBC Europe Жан Макензи е поканен в един квартал населен от най-големите ромски общности в България-  квартал “Надежда” в Сливен. В репортажа си  той представя животът там по време на Ковид-19.

През 2011 година в тази част на града са живели близо 12 000 души.  А днес – между 20 000 и 25 000. Кварталът е опасан с дълга тухлена стена, изградена още по времето на социализма, за да “предпазва” жителите му от преминаващите наблизо влакове. “Живеем като в джунга, изолирани сме от света. Чувстваме се изоставени. Aко нямаме вода, няма как да се предпазим от пандемията. Преди пандемията беше трудно, сега е три пъти по-трудно” разказва студентът Михаил Мишев пред ВВС, активист. Цял живот той е живял тук, предаде marginalia.bg.
Жителите на ромските селища често са предпазливи да пуснат журналисти, но британският кореспондент успява да разговоря с хората от гетото. Те се оплакват, че са изоставени от държавата, живеят мизерно и не им е осигурен достъп до пътища, канализация, електричество и вода. Нямат достъп и до работа.

В репортажа е засегната е и темата за онлайн обучението. Показано е семейство, което няма финансова възможност за компютър и това е причината децата да бездействат по цял ден, докато родителите са заети с прехраната. В репортажа се припомня времето, когато районът беше под карантина заради коронавируса, а жителите му са изолирани в нехигиенични условия и без работа.