19min.bg

Доставките на руски газ за ЕС по Турски поток са се увеличили с над 40% през първите 7 месеца на тази година

Доставките на руски газ за ЕС по газопровода TurkStream са се увеличили с над 40% през първите седем месеца на тази година в сравнение със същия период на 2023 г., сочат данните за преноса  на европейската газопреносна група Entsog.

Руското гориво се ползва с голямо търсене поради горещите вълни в Европа и Азия.

През юли руският държавен енергиен гигант Газпром е доставил над 1,5 млрд. куб. м (млрд. куб. м) газ за ЕС чрез TurkStream, което е с 29% повече от предходния месец. На годишна база доставките са скочили с 9%.

Турски поток е газопровод, който минава от Русия през Черно море до Турция и след това продължава до границата с Гърция. Другият път, по който руският газ достига до блока, е през транзитната система в Украйна.


В миналото Газпром беше основният доставчик на газ за ЕС. След началото на конфликта между Киев и Москва обаче той драстично намали износа си за блока заради западните санкции и саботажа на газопровода "Северен поток".    

ЕС също така реши да намали зависимостта си от руския тръбопроводен газ и вместо това да увеличи покупките на втечнен природен газ (LNG), предимно от САЩ.

Според Bloomberg американските доставчици са намалили доставките за ЕС през юли, като вместо това са изпратили танкерите си с втечнен природен газ към по-платежоспособни региони в Азия. През миналия месец САЩ са доставили повече от своя морски газ на азиатските потребители, отколкото през който и да е месец от 2021 г. насам, посочва изданието, като добавя, че търсенето в региона е нараснало поради горещото време.


Пламен Валентинов