19min.bg

Доставките по Северен поток ще достигнат технически възможните граници след инсталирането на турбина

Доставките на газ по газопровода "Северен поток" ще достигнат технологично възможните граници, след като бъде монтирана върнатата от ремонт турбина, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери в понеделник.

"Разбира се, турбината ще бъде инсталирана. Знаем, че все още има проблеми с други устройства, за които Siemens също знае. Но, разбира се, турбината ще бъде монтирана след приключване на всички формалности. И доставките ще продължат дотолкова, доколкото това е технологично възможно", отговори той на въпроса дали сега Газпром ще може да инсталира турбина и да увеличи доставките на газ за Европа.

Поради закъснялото връщане на газовите турбини на Siemens след ремонт, дължащ се на канадските санкции срещу Русия, от средата на юни газопроводът работи само с 40% от максималния си капацитет.


След многобройни искания от страна на Германия Канада реши да върне ремонтираната турбина на Siemens на 9 юли. Според Европейската комисия връщането на турбината на "Северен поток" от Канада не нарушава санкциите на ЕС срещу Русия, тъй като те не са свързани с оборудване за транзит на газ.

Руският президент Владимир Путин заяви, че ако турбината на "Северен поток" не бъде върната в Русия, по газопровода ще могат да се доставят само 30 млн. куб. м газ на ден вместо сегашните 60 млн. куб. м.
 
 Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg