19min.media

ДПС: Драстично ни подценяват!

"Драстично се подценява потенциала на ДПС от социологическите сондажи предвиждащи само 2-ма евродепутати. Фелиз Хюсменова ще е водачът на евролистата на партията." Това съобщи зам. председателят на партията Лютви Местан, предаде БГНЕС.


Йордан Цонев, зам. председател на Движението бе категоричен, че групата на европейските либерали ще има ключова роля в следващия парламент и от нея ще бъде сформирано следващото мнозинство. Той е убеден, че ЕНП няма да има мнозинство в следващия парламент. Според Лютви Местан критериите за следващите кандидати за евродепутати на ДПС ще са същите както досега и профилът им би бил сходен с този на водача на листата Филиз Хюсменова. Местан обясни, че младите кандидати ще бъдат с предимство в листите. „Организационният тонус на партията е изключително висок” във връзка с предстоящите европейски национални избори", каза още той. Местните структури на ДПС са възприели промяната в избирателната система, а сред членовете лъха известен оптимизъм, че ДПС ще запази своята тежест в политическото пространство на страната”. В момента в хотел Принцес се извършва анализ на представителите на областните структури на ДПС и все още не са обсъдени стратегическите решения около политиката на партията, сподели Местан. От ДПС изтъкнаха за пореден път своята прозрачност в докладите на Сметната палата и отчетоха, че не се притесняват от намалените дарения, защото партията се издържа от субсидия, която й е напълно достатъчна.
По повод на казаното днес от президента Георги Първанов, че "отхвърлянето на ветото е конституционно и че съвсем друг е въпросът дали това работи за връщане на доверието на хората в политиката" Местан коментира с думите: Президентът налага вето явно поради политическа целесъобразност. Зам.-председателят на ДПС изтъкна, че промените в изборния закон са били направени две важни промени в избирателната система досега – мажоритарният елемент и повишаването на бариерата за коалициите. По думите на Местан, второто предложение е било прието от доста политически сили. "Щяхме да бъдем непреодолимо укорими, ако това предложение бе дошло от нас”, заяви той, като припомни, че предложението е дошло от дясното политическо пространство и не би засегнало значим субект в политиката. Според Местан, целта му е да се спрат безпринципните коалиции, образувани само с цел да прескочат 4-процентната бариера. "Има ли една малка коалиция от няколко други малки партии, която да е запазила целостта си след влизането си в едно или друго издание на Народното събрание", запита Местан. По думите му, за стабилността на политическата система са необходими и двата филтъра – високите критерии за регистриране на партия, на който разчита президентът, а от ДПС смятат, че за да влезе в Парламента, е необходимо партията да има достатъчна обществена тежест и ясен идеен профил. „ДПС винаги успява да намери баланса между приемствеността и промяната, заяви още Местан, изтъквайки това като свидетелство за политическото умение на Движението за права и свободи. „Не се съмнявам, че този баланс ще бъде намерен и в листите за 41-то НС”, каза още Местан. Зам.-председателят на ДПС се отказа от обещанието за пресконференция с участието на лидера на ДПС Ахмед Доган след като приключи работата с прокуратурата по случая със смъртта на секретаря на кабинета на Доган Ахмед Емин. Според него, след категоричната оценка на Прокуратурата, че е Емин се е самоубил въпросът представа да бъде актуален.