19min.bg

ДПС: ГЕРБ се провали, доведе криза


Управлението на ГЕРБ е провал. Страната е в политическа криза, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на движението. На него бе сформиран Централен изборен щаб и бяха уточнени критериите за номиниране на евродепутати. Партията потвърди, че ще се явява самостоятелно на вота, обяви Карадайъ.

"Пълен провал е популистко-националистическото управление в страната", обяви ДПС в декларация. Основната отговорност носи ГЕРБ, констатира партията, предаде Епицентър. Промените в Изборния кодекс бяха сериозен политически тест и за пореден път ГЕРБ се провали на този тест, посочи лидерът на ДПС по повод спазването на правата и свободите на гражданите.

ДПС заявява, че ще продължава да отстоява демократичните ценности, правата и свободите на гражданите. Призоваваме всички демократични партии да се противопоставим на всяка форма на омраза, ксенофобия и национализъм.

„Днес приехме декларация. Централният съвет на ДПС потвърждава своята категорична позиция, че популистко-националистическото управление на страната е пълен провал. ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза и основната отговорност носи ГЕРБ. Основни причини са липсата на реформи и неспособност за носене на отговорност. Сериозното погазване на правата на българските граждани крие погазване и на европейските ценности. Случилото се с ЦИК беше поредният тест и ГЕРБ се провали“, посочи Карадайъ и заяви, че правата и свободите трябва да се извоюват.

„30 г. след демократичните промени се налага да продължаваме да убеждаваме, че езиковото многообразие е духовно богатство. Ние, членовете на Централния съвет на ДПС, заявяваме, че ще продължаваме да отстояваме демократичните ценности – това е пътят за противопоставяне на национализма и на всяка политика, която застрашава мира. Призоваваме всички демократични партии и обществото да се противопоставим на всяка форма на популизъм и национализъм“, обясни той.

Карадайъ заяви, че отговорността за държавата изисква решителни действия в името на бъдещето. „Само с активното участие на всички граждани и на цялото общество можем да гарантираме мирното бъдеще и просперитета на България“, посочи той.

„На днешното заседание взехме няколко решения. Първото е сформиране на Централен изборен щаб на ДПС. Второто решение е в едноседмичен срок областните ни съвети да съставят областните изборни щабове и в двуседмичен срок общинските да съставят общинските изборни щабове. Третото е за приемане на критерии за