19min.bg

ДПС: Последиците от възродителния процес системно се отхвърлят от ГЕРБ

 Последиците от възродителния процес, в които и до днес живеем, системно се отхвърлят от ГЕРБ. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ във връзка с предложеното от партията Решение относно нарастването на неофашистките прояви в Европа и България, предаде Фокус.


„Ако такъв род въпроси не следва да бъдат решени с решения на Народното събрание, трябва да бъдат решени със закони. И веднага давам пример – няколко законопроекта, включително и за последиците от възродителния процес, в които и до днес живеем, системно се отхвърлят от ГЕРБ. Но в момента в България все още на тези, на които насилствено им бяха сменени имената, им се иска документ за идентичност на имената. Тези законопроекти ГЕРБ ги отхвърлят, независимо, че има осъждане на възродителния процес“, заяви Карадайъ.


„Друг е въпросът, че днес и наследниците на починалите със сменени имена трябва да вадят документи за идентичност на имената. От тази гледна точка, ще помоля в дух на толерантност да не ползваме за демагогия нашите собствени действия“, коментира той.