19min.bg

Дрямката през уикенда може да се отрази на здравето на сърцето ви: Учените

Когато става въпрос за поддържане на редовен график за сън, понякога натоварената седмица може да обърка всичко, дори когато имате най-добри намерения.

Естествено, наваксването със съня през уикенда често е решение. Нови изследвания показват, че това може дори да е от полза за здравето на сърцето ви, като намалява риска от развитие на сърдечно заболяване с 19%, според ново изследване. Изследването бе представено на годишния конгрес на Европейското дружество по кардиология на 1 септември.

„Връзката става още по-ясно изразена сред хората, които редовно имат недостатъчен сън през делничните дни“, казва в съобщение за медиите съавторът на изследването Янджун Сонг от Държавната ключова лаборатория по инфекциозни болести към Националния център по сърдечносъдови заболявания в болница Фувай в Пекин.


 Авторите са използвали данни от 90 903 участници в проучването UK Biobank, което проследява здравословното състояние на повече от 500 000 души на възраст между 40 и 69 години в Обединеното кралство.

Данните за количеството сън на участниците са измерени с помощта на часовници за наблюдение на активността и са разделени на четири групи - от тези, които най-малко са компенсирали загубения сън през почивните дни, до тези, които са го правили най-много. Група № 1 е получила от 0,26 до 16,05 часа по-малко сън през уикендите, докато в другия край на спектъра, група № 4 е получила от 1,28 до около 16 часа повече сън през уикендите, отколкото през седмицата.

След период на проследяване от средно почти 14 години групата с най-много компенсиращ сън през уикенда е била с 19% по-малко застрашена от развитие на сърдечносъдови заболявания като сърдечно заболяване, сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене и инсулт, в сравнение с групата, компенсираща съня най-малко през уикендите.


Източник: CNN