19min.bg

Дуда подписа закон за замразяването на активите на бизнес структури, които подкрепят Русия

От офиса на полския президент Анджей Дуда съобщиха в петък, че той е подписал закон, който позволява замразяването на активите на бизнес структури, които подкрепят Русия. Документът предвижда и забрана за внос на руски въглища.




"Законът за специалните мерки" е приет с цел защита на националната сигурност, се казва в документа.




Той предвижда замразяване на средства и други активи на физически и юридически лица, които ще бъдат включени в специален списък, поддържан от Министерството на вътрешните работи и администрацията. Министерството ще актуализира списъка самостоятелно или по искане на специалните служби и други държавни органи.


 


Забраната за внос на руски въглища в Полша се отнася и за частни фирми. Неспазването му ще доведе до санкции, които включват и лишаване от свобода.




От началото на войната в Украйна Варшава призовава за пълна забрана на руската енергия. Миналия месец ЕС заяви, че до края на 2022 г. ще прекрати целия внос на руска енергия, включително нефт, газ и въглища.




Русия доминира във вноса на полски въглища, като на нея се падат около 20 % от вътрешното потребление. Около 9,4 млн. тона руски въглища са внесени в Полша през 2020 г. и са използвани предимно за отопление на домакинствата. Освен това страната внася 50% от своя газ и над 60% от нефта, който рафинира, от Русия.



Снимка: Erin Schaff/Bloomberg