19min.bg

Дунав на 6 см от преливане при Видин

Дунав покачи нивото си с 28 см през последното денонощие, едва 6 см делят водата от критичната точка. В момента тя е достигнала  744 сантиметра при Видин. Ако премине 750 сантиметра, ще бъде обявена първа степен на готовност от плана за реагиране при високи води на река Дунав. Това съобщават от хидрометеорологичната станция в Ново село, цитирани от БТА.


Повишение на нивото на реката с 8 сантиметра е регистрирано днес и при Ново село. Състоянието на защитните диги във Видин е добро, съобщи Димитър Йоцов - ръководител на хидротехническия район (ХТР). Всички защитни съоръжения по поречието са проверени от експерти.


Критичната точка за заливане на пътя за село Ботево , в община Видин не е достигната, но е много близо, заяви пък Петър Петров, кмет на селото за Радио "Фокус". При заливане на пътя водата почва да навлиза и в сградите, разположени в ниската част на селото и да залива мазетата им. В село Ботево на риск от заливане са изложени къщите, но не и земеделските площи – те се намират в по-високата част на землището на селото.


Петров успокои, че спецове от „Напоителни системи” – Видин са огледали дигите край река Дунав и са изпробвали помпата, монтирана в селото, огледани са и предпазните шлюзове, които са пуснати докрай. При достигане на критичното ниво ще се слагат допълнително чували с пясък, за да не пробие водата, допълни кметът на Ботево.