19min.bg

Два регистъра се вливат в Агенцията по вписванията

Агенцията по вписванията ще приеме още два регистъра, съобщи за "Сега", позовавайки се на Министерството на правосъдието. Става дума за централния регистър на особените залози и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Целта е те да станат по-достъпни, да могат да се правят онлайн справки, както и да бъде улеснена регистрацията на юридическите лица с нестопанска цел, която сега се прави от съда. 


В момента под шапката на Агенцията по вписванията са търговският и имотният регистър, Булстат и регистърът на имуществените отношения на съпрузите. От министерството отказаха официална информация за идеите за прехвърляне на още регистри към агенцията, но отрекоха информацията, появила се в медии, че агенцията ще бъде закрита и превърната в дирекция.


"Нямаме никакво намерение за закриване или преобразуване на Агенцията по вписванията, а само да я развиваме и надграждаме", каза министърът на правосъдието Христо Иванов след заседанието на Министерския съвет. Кабинетът одобри вчера промени в устройствения й правилник. С него териториалните й звена се намаляват от 12 на 6. С 5% се намалява и общата щатна численост - от 552 на 524 души. 


"С тези промени се цели оптимизация на управленските нива, но това няма да се отрази на точките, в които гражданите имат достъп, нито на броя лица, които работят на гише", обясни Иванов по време на парламентарния контрол преди седмица. "Това, че ще съкратим и оптимизираме административната йерархия нагоре, по никакъв начин не очакваме да се отрази нито на достъпа, нито на ефективността на услугата", добави той.