19min.bg

Двама ядрени инспектори остават в централата в Запорожие, но не е ясно за колко време

Украинският държавен доставчик на ядрена енергия заяви в понеделник, че четирима от шестимата членове на инспекционния екип на Международната агенция за атомна енергия, които все още се намират в атомната електроцентрала в Запорожие, са напуснали след приключване на работата си и че се очаква останалите двама да останат в обекта "за постоянно"


Това стана часове след като високопоставен проруски служител в окупираната част на Запорожие заяви, че настоящата мисия на МААЕ в централата ще приключи във вторник, макар да призна, че не е сигурно какъв ще бъде срокът, предаде CNN.



"Все още няма яснота дали представителите на МААЕ ще останат в атомната електроцентрала за постоянно", каза Владимир Рогов.


"Делегацията все още работи на 5 септември. След края на мисията си те напускат на 6 септември. Те са получили всякаква помощ. Интересуваме се от обективна и балансирана оценка на ситуацията в атомната електроцентрала. "



В кратък коментар за CNN в понеделник говорителят на МААЕ каза само, че двама експерти на МААЕ със сигурност ще останат в централата. По време на посещението си в централата миналия четвъртък генералният директор на организацията Рафаел Гроси заяви, че МААЕ ще продължи да присъства там.



Снимка: Ройтерс