19min.bg

Джамбазки обвини обществото за липсата на медицински сестри

Обществото е виновно за липсата на медицински сестри у нас. То било безразлично към ниското им възнаграждение, когато трябвало да се вземат политически решения. А защо конкретно е виновно? "Ами защото обществото формира политиката и избира политическите партии."

Тази теза изрази в ефира на Нова тв евродепутатът и зам.-председател на управляващата партия ВМРО Ангел Джамбазки, който днес опита да защити властта за COVID мерките, предаде clubz.bg.



Само една основателна критика

    "Властта в ситуация на пандемия винаги може да се справя по-добре. Факт е обаче, че никой не знае как да управлява тази болест", каза още евродепутатът.

Не се ли знаеше през лятото, че наесен се задава втора вълна, бе попитан той. И призна, че липсата на медици е най-големият проблем, но той е системен и не е свързан с коронавирусната криза. "Когато пандемията премине, ще си проличи кои са истинските професии - тези, които трябва да бъдат оценявани", посочи евродепутатът и изброи лекари, полицаи, пожарникари.

Всяка критика в настоящата ситуация Джамбазки посочи, че има основание - но само от една гледна точка: "Материално-техническата подготовка винаги можеше да се направи много по-добре като логистика и разпределение".

    "Не можеш обаче да обучиш лекари за три месеца. В момента виждам как обучават санитари за сестри само за да ги преквалифицират. Това все едно е фронтова линия", каза още той.

Политиците като огледало

Последва любопитното "обвинение" кой според Джамбазки е виновен, че имаме недостиг от десетки хиляди медицински сестри.

    "Няма медицински сестри не само заради пандемията в момента. Нямаме медицински сестри, защото българското общество търпеше и се правеше, че не вижда, че медицинската сестра получава унизително ниско възнаграждение" - заяви той.

А на въпрос как така обществото ще е виновно, отвърна: