19min.bg

Джихадисти атакуваха най-голямата петролна рафинерия в Ирак

Сунитски джихадисти са атакували най-голямата петролна рафинерия, намираща се в Байджи в Северен Ирак, с картечници и миномети, обявиха от армията на Ирак и служители в рафинерията, съобщава RTE.


Нападението е започнало около 4 часа местно време, обявиха източниците и добавиха, че една от мините е поразила склад с резервни части.


Вчера от рафинерията бяха евакуирани чужденците. Тя е под обсада от миналата седмица, когато екстремистите започнаха голяма военна офанзива в Северен Ирак.


Междувременно индийското правителство обяви, че не може да се свържи с 40 индийски строителни работници в иракския град Мосул, докато група от турски строители са задържани близо до Киркук.


Град Мосул падна в ръцете на екстремистите още миналата седмица.


В същото време правителствените сили в Ирак са използвали ограничените си военновъздушни сили, за да спрат напредването на екстремистите към столицата Багдад.


Премиерът на страната Нури ал Малики се появи по телевизията с лидерите на сунитските мюсюлмани и на кюрдите, за да призоват към национално обединение. Те призоваха екстремистите да свалят оръжията.