19min.bg

Единни учебници в образованието: Радев


“Да се помисли за въвеждане на единно съдържание на учебниците”, призова президентът Румен Радев на кръгла маса Образованието - ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество. По думите му този въпрос трябва да бъде подложен на дебати. „Дали едно типизирано съдържание или всякакви безразборни съдържания", уточни той.
“Българският език и литература, история и география - тук е големият въпрос ще бъде ли държавата един духовен вектор за развитието на младите хора”, подчерта Радев.


„Затова и този въпрос ще стои – да се подложи на дебат дали само един типизиран учебник или много учебници. Но голяма та цел е може ли да постигнем обединение на нацията, ако децата нямат една типизирана представа за България и света. Нашите учебници ще бъдат ли те бизнес за някои или прокарване на цели за влияние за други“, коментира държавният глава.


Във форума участваха и вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на образованието проф. Сашо Пенов, университетски преподаватели, учители, представители на синдикалните и работодателските организации.