19min.bg

Египет протестира срещу референдума в Швейцария

Египетският мюфтия Али Гомаа порица референдума за забрана на новите минарета в Швейцария като „обида“ за мюсюлманите по света, но призова мюсюлманите да не допускат да бъдат провокирани от решението, съобщи БГНЕС.


„Това решение не е просто посегателство срещу свободата на вероизповедание, а и опит за обида на чувствата на мюсюлманската общност в и извън Швейцария“, заяви Гомаа, който е официалният тълкувател на ислямския закон към египетското правителство. Той подкани 400-хилядната мюсюлманска общност в Швейцария да използва „диалог“ и правни средства, за да се бори срещу забраната. Египет е най-голямата арабска страна и беше начело на реакцията срещу Дания преез 2006 г., след като датски вестник публикува карикатури на пророка Мохамед.
57% от швейцарците гласуваха на референдум да се забрани изграждането на минарета. Решението беше подкрепено от дясноцентристката консервативна партия (UDC), която не пропуска случай да подклажда страха от чужденците, която нарече минаретата "очевиден символ за политико-религиозно обсебване на властта, поставящо под въпрос основните свободи". Вотът на избирателите поставя в трудно положение швейцарското правителство, което призова за отхвърляне на забраната. Ислямът е най-разпространената религия след християнството, но остава относително скрит в страната.