19min.bg

ЕК готова за конструктивна работа с Борис Джонсън

Два фонда са на разположение на бизнеса и гражданите на ЕС в случай на Брекзит без сделка, съобщи днес говорителката на Европейската комисия Мина Андреева, предаде БНР.


Комисията отправи последен призив за подготовка за оттеглянето на Обединеното кралство без споразумение в края на октомври след днешното заседание на колегиума на комисарите.


„Ние също така предложихме днес фондовете „Солидарност“ и Европейският фонд за приспособяване към глобализацията да бъдат на разположение на бизнеса, работещите и страните-членки, които ще бъдат най-засегнати от Брекзит без споразумение“, каза Мина Андреева.


Фонд „Солидарност“ е създаден пред 2002 г. за подпомагане в борбата срещу земетресенията и наводненията.


Комисията също така публикува списък, за да помогне на предприятията, които търгуват с Великобритания, да извършат последните си приготовления. Комисията предлага и технически корекции в областите на транспорта, риболова и бюджета на Общността.


На въпрос дали не се променя ситуацията, след като британският премиер Борис Джонсън не владее ситуацията от снощи, Андреева заяви лаконично, че Комисията има желание да работи конструктивно с министър-председателя и очаква от него конкретни предложения в тази насока, доколкото са свързани със споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство.