19min.bg

ЕК и МВР започват разследване за опасния турски цимент

Изпълнителният секретар на Българска асоциация на циментовата индустрия Владимир Старирадев се срещна в Брюксел се срещна с представители на Европейската комисия от Генерална дирекция “Промишленост и предприятия”, съобщиха от Асоциацията пред БГНЕС.


На нея той подробно е информирал за получените анализи на проби от БАЦИ, които доказват наличие многократно над допустимите норми на Хром 6 в цимент внос от Турция. Той акцентира, че вносът от трети страни в България и ЕС може да бъде разрешен само при стриктно спазване на нормите и изискванията за стандарт и качество на ЕС. Турските производители не разполагат със сертификати, които съответстват на критериите на българското и европейското законодателство към настоящия момент и не могат да бъдат част от свободния пазар на стоки в ЕС. От своя страна представителите на ЕК са се ангажирали да изискат информация от българските власти за предприетите мерки за спиране на нелегалния внос и разпространението на пазара на вредни за здравето вещества. Също така те ще поставят въпроса и по време на заседанието на Работната група “Ограничения на достъпа до пазара и употребата на опасни вещества и препарати” на 28.04.2009 г. в Брюксел. На него от представителите на България, Гърция и Италия ще бъде изискана информация за напредъка им в областта.


БАЦИ получи подкрепа и в лицето на МВР. На среща между председателя на БАЦИ Александър Кар и министъра на вътрешните работи Михаил Миков стана ясно, че МВР се ангажира със случая и ще преследва нарушителите на закона, както вносители, така и дистрибутори и потребители.


БАЦИ за пореден път предупреждава, че работата с цимент, който не отговаря на стандартите, изисквани от България и ЕС може да доведе до нежелани последици за всички потребители. Прилагането на тези стандарти следва да бъде задължително за всички производители, които искат да реализират продукцията си на пазара на ЕС.