19min.bg

ЕК официално обвини "Газпром" в злоупотрерба с монополно положение

Eвропейската комисия (ЕК) официално изпрати уведомление за претенции (Statement of Objections) на руския газов гигант „Газпром” по обвинение в злоупотреба с монополно положение в Централна и Източна Европа, съобщиха от Комисията, цитирани от actualno.com.


 


Съобщението идва след дни на спекулации, през които се очакваше констатацията на европейския антимонополен орган, а руските медии го нарекоха „Делото на десетилетието”. Тя идва след около 2-годишно разследване срещу руската газова компания, което започна през 2012 г.


 


Руската газова компания е доминиращият доставчик на газ за страните от Централна и Източна Европа. Според заключението на ЕК „Газпром” ограничава конкуренцията в осем страни членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.


 


Според заключението на ЕК „Газпром” е злоупотребявала с доминиращата си позиция на пазара в Централна и Източна Европа, което е в противоречие с европейското антимонополно законодателство. На база на разследването на Комисията е установила че „Газпром” ограничава възможността нейните клиенти да препродават газа, който купуват от компанията. В следствие на политиките си е възможно „Газпром” да е налагал несправедливи цени при договорите си с определени държави членки на ЕС. Освен това е възможно компанията да е злоупотребявала с монополното си положение, като е обвързвала доставката на газ със задължения, касаещи газовата транспортна инфраструктура, заключава Комисията.


 


ЕК отсъжда, че газовият гигант налага териториални ограничения по договорите си за доставка, като ограничаване на износа и клаузи, налагащи закупения газ да се използва само в определени територии. Според ЕК „Газпром” е поставял и други клаузи в договорите, с които да ограничи трансфера на суровината между държавите.


 


Според заключението на Комисията тези териториални ограничения вероятно водят до по-високи цени на газа и дават възможност на компанията да налага несправедливи цени в редица държави, включително и България.


 


Освен това Комисията установява, че доминиращата позиция на „Газпром” й позволява да обвързва газовите доставки с придобиването на несвързани задължения от търговците на едро, касаещи газовата инфраструктура в държави като България и Полша.


 


„Всички компания, които оперират на европейския пазар, независимо от това дали са европейски или не, трябва да се съобразяват с правилата на ЕС”, казват в изявлението си от ЕК.


 


„Газпром” има 12 седмици да отговори на уведомлението за претенции, изпратено от Европейската комисия, както и да поиска устно изслушване на аргументите на компанията. Комисията подчертава, че изпращането на уведомление за претенции няма да предреши окончателното заключение на разследването и ще зачете правото на „Газпром” да се защити. ЕК ще вземе окончателно решение след защитата на руския газов гигант. Сега се очаква или компанията да корегира политиката си, или разследването продължава.