19min.bg

ЕК: Парите от фонда за възстановяване да се обвържат с върховенството на закона

Отпускането на сумите от представения вчера общ фонд за възстановяване на икономиката от последствията на пандемията да бъде обвързано със състоянието на върховенството на закона във всяка от страните в ЕС, предлага Европейската комисия.

Това съобщи в четвъртък заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. По думите му комисията очаква до октомври държавите от ЕС да подадат първите национални планове за икономическо възстановяване от последиците от пандемията от Covid-19, предаде Медиапул.



Европейската комисия представи вчера проект за създаване на фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията, който е на стойност 750 милиарда евро. Средствата ще бъдат ползвани приоритетно за развитието на проекти и компании, които ще подпомогнат постигането на задачата на ЕК за икономика без въглеродни емисии до 2050 година. Сумата от 750 милиарда евро ще бъде взета като кредити от финансовите пазари, а ЕК планира да я върне до 2058 година.


Домбровскис поясни, че се предвижда всяка следващата година до април държавите да подават годишните си програми за използване на европейския бюджет и в частност на сумите от общия фонд за възстановяване, представен в сряда. До октомври всяка година ще бъдат подавани националните проектобюджети, добави той.


По неговите думи фондът за възстановяване ще бъде достъпен за всяка от държавите в ЕС, но отпусканите суми ще бъдат определяни според степента, в която отделните национални икономики са пострадали от пандемията.


В плановете, подавани до комисията, държавите ще трябва да уточняват как