19min.bg

ЕК: Полша без право на глас в ЕС

Европейската комисия предприе безпрецедентна стъпка за задействане на член 7.1 от Договора за ЕС срещу Полша, засилвайки натиска върху Варшава относно спорните промени в съдебната система, наложени от управляващата партия Право и справедливост, предава Radio Poland.


Този ход означава, че изпълнителният орган на ЕС ще предложи на Съвета на ЕС и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на решенията, засягащи Общността. Така страните-членки ще трябва да декларират дали според тях върховенството на закона в Полша е застрашено. Сега мнозинство от четири пети от членовете на ЕС, т.е. 22 държави, биха могли са определят, че е налице „ясен риск от сериозно нарушение“ на основните ценности на Общността.


Но дори и този ход не означава, че ще бъдат наложени санкции на Полша. За такива е необходима единодушна подкрепа от държавите от Общността, а Унгария вече заяви, че няма да подкрепи решението.


На свой ред лидерите на Франция и Германия увериха, че ще подкрепят Европейската комисия, ако предприеме безпрецедентната стъпка за задействане на член 7.1 срещу Полша.


Външният министър на Полша Витолд Вашчиковски заяви по-рано в сряда, че Полша „прокарва [законни] решения, които вече съществуват в много държави-членки на ЕС".


„Не сме съгласни с двойните стандарти - в други европейски държави, т.нар. стари демокрации, тези решения може да съществуват, докато в Полша, която е нова демокрация, тези решение не се приемат от органите на ЕС“, допълни първият дипломат на Варшава.


Източник: Агенция Фокус