19min.bg

ЕК препоръча забрана за пушенето и на открито

Еврокомисията издаде официална препоръка към държавите членки да разширят обхвата на своите политики за среда без тютюнев дим и до откритите пространства. Това трябва да осигури по-добра защита на хората в ЕС, особено на децата и младежите, срещу излагане на вторичен тютюнев дим и аерозоли, се казва в мотивите, пише Сега.

Предвижда се тютюнопушенето да бъде забранено и на терасите и площите пред заведенията, на автобусните спирки и в дори в зоологическите градини. Включени са открити места за отдих, където има вероятност да се събират деца - например обществени детски площадки, увеселителни паркове и плувни басейни; открити зони, свързани със здравни и образователни заведения; обществени сгради; заведения за услуги; транспортни спирки и гари.

В препоръката, която все пак не е правно обвързваща, се указва на държавите членки да включат в забраната и новите продукти, като нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари, "след като Световната здравна организация подчерта отрицателните последици от излагането на пасивни емисии от тези нововъзникващи продукти, включително значителни респираторни и сърдечносъдови проблеми".

Европейската комисия освен това насърчава държавите членки да обменят най-добри практики и да укрепват международното сътрудничество, за да увеличат максимално въздействието на мерките, предприети в целия ЕС. При това ЕК ще предостави подкрепа, включително чрез директни безвъзмездни средства на стойност 16 млн. евро от програмата EU4Health и 80 млн. евро от програма „Хоризонт“, за засилване на контрола върху тютюна и никотина, както и за превенция на пристрастяването. Ще бъде разработен и набор от инструменти за превенция в подкрепа на опазването на здравето на децата и младите хора.

"Предвид факта, че здравната политика е от компетентността на държавите членки, те се приканват да изпълнят тези препоръки чрез собствените си политики, както намерят за добре, т.е. като вземат предвид националните си обстоятелства и нужди", се допълва в съобщението на ЕК.

Планът на Евросъюза за борба с рака си поставя за цел до 2040 г. да се създаде „поколение без тютюн“, в което под 5% от европейците употребяват тютюневи изделия.

"Тютюнът е водещият рисков фактор за рак, като повече от 1/4 от смъртните случаи от рак в ЕС, Исландия и Норвегия се дължат на тютюнопушенето. Смъртните случаи и други здравни показатели (като сърдечните пристъпи сред населението като цяло и подобряването на здравето на дихателните пътища) са се подобрили, благодарение на средата без тютюнев дим", изтъкват от ЕК.