19min.bg

ЕК пусна сайт за възобновяването на пътуванията в ЕС

     Европейската комисия (ЕК) стартира уеб платформа за възобновяването на пътуванията и туризма в Европа, съобщават от ЕК. Сайтът Re-open EU ще предоставя информация в реално време за границите и наличните транспортни и туристически услуги в държавите членки на Европейския съюз (ЕС).


В сайта има и практическа информация, предоставена от държавите членки, относно ограниченията за пътуване, общественото здраве и мерките за безопасност, като например физическо дистанциране или носене на маски за лице, както и друга полезна информация за европейските и националните туристически оферти.


Това ще позволи на европейците да вземат отговорни и добре информирани решения за това как да управляват продължаващите рискове, свързани с коронавируса, за да планират своите почивки и пътувания през лятото, посочват от ЕК.


Платформата е част от пакета на Комисията за туризъм и транспорт от 13 май 2020 г., стартиран с цел възстановяване на доверието сред пътуващите в ЕС и подпомагане на европейския туризъм, който трябва да се възобнови безопасно, в съответствие с необходимите здравни предпазни мерки.


Платформата централизира актуална информация от Комисията и държавите членки на едно място. Тя е достъпна на 24-те официални езика на ЕС.


Платформата включва информация и за схеми за патронажни ваучери, които позволяват на потребителите да покажат подкрепа за любимите си хотели или ресторанти, като купуват ваучери за бъдещ престой или хранене, след като местата отворят отново.