19min.bg

ЕК ще работи усилено върху българския план за възстановяване: Франс Тимерманс

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс увери, че комисията ще работи усилено върху българския план за възстановяване. Страната ни очаква 6 милиарда и 600 милиона евро по плана, стана ясно вчера. В интервю за БНР Тимерманс не пое ангажимент, че първото авансово плащане може да бъде направено преди края на годината.


„Обикновено Комисията се нуждае от поне два месеца - подчертавам поне два месеца - за да прегледа и оцени плановете. Ще започнем веднага да работим по него. Обещах лично на министър-председателя, че ще работим много усилено по въпроса и ще водим диалог по него. Не мога да кажа, че това ще се случи преди края на годината, защото с всяка страна членка процесът отнема поне два месеца. Единственото обещание, което мога да дам, е, че започваме работа от първия ден“.


На въпрос доколко е реалистично страната ни да затвори въглищните централи до 2038 или 2040-та година, Тимерманс каза, че е необходима гъвкавост и изрази удовлетворение, че се осъзнава колко е важно да се извърви този път.


Снимка: БГНИС