19min.bg

ЕК започна наказателна процедура срещу София заради квотите в супермаркетите

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради задължаването на супермаркетите да излагат преференциално и на по-видно място стоките на местни производители. Според ЕК въведените от страната мерки са дискриминационни, предаде euractiv.bg.


По време на извънредното положение заради коронавируса българските власти задължиха търговците да излагат по виден начин и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни продукти, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци. Беше въведено и изискването търговците да закупуват 90% от млякото и млечните продукти от местните производители.


Според ЕК тези задължения са “несъвместими с европейските договори за свободно движения на стоки, тъй като създават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предлагане на пазара за местните хранителни продукти”.


Според Брюксел България ограничава и свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, да определят подредбата в магазините и да адаптират веригата си на доставки.


Такива ограничения, припомня ЕК, могат да бъдат оправдани само с императивни съображения от общ интерес, като например общественото здраве, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел.