19min.bg

Експериментът с шестата поправка на Конституцията разклати устоите на държавата: Радев

"Експериментът с шестата поправка на Конституцията не само не успя да постигне заявената цел – съдебна реформа, но и съществено разклати конституционните устои на държавата. Това е катастрофалният резултат от “реформаторския” напън на сглобката да използва и употреби основния закон като алиби за своето съществуване.


Злополучният ремонт на Конституцията и последващото произнасяне на Конституционния съд водят до парадоксални резултати. Нямаме съдебна реформа, но в момента имаме управление без никаква политическа отговорност. Хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да бъдат народни представители, могат да избират и контролират министрите, да коват закони и да взимат важни решения относно националната сигурност. Оказва се, че Обикновено народно събрание не може да променя правомощията на главния прокурор, но има съществено право да ограничи правомощията на държавния глава и то тези, които имат пряко отношение към държавното управление.


Списъкът с възможни служебни премиери става все по-къс и възможности за избор на практика няма. Това създава изкривяване и във функцията на редица други институции, защото сега, когато се избират кандидати за омбудсман, ръководство на БНБ, Сметната палата, освен че трябва да отговарят на определени ясно заявени критерии за тези длъжности, ще се мисли с презумпцията, че тези кандидати могат да станат и министър-председатели. Отговорност за експеримента с Конституцията и за тези назначения е на тези, които я промениха.


С кого по-точно следва да провеждам КСНС? С парламент, който е в полуразпад и в предизборна кампания и със служебно правителство, което не носи никаква политическа отговорност? Един от мотивите да се направят промените в Конституцията беше, че парламентът ще контролира служебното правителство. Резултатите от този контрол не се виждат, защото политическа отговорност няма. За сметка на това растат съмненията около това правителство за дълбоки зависимости. Това се вижда по редица абсолютно немотивирани кадрови промени, както и  по редица резултати на правителството.


На фона на пожарите и бедствията най-важното е да се гарантира безопасността на хората, техният живот, имущество и препитание. За целта трябва да имаме ясни способности, подготвени хора и техника, нормативна база, създадена организация. Призовавам за преразглеждане на решението на Народното събрание, с което се задължава правителството да планира и задели огромни финансови средства за закупуване на специализирана летателна техника за борба с пожарите, която да е към МВР. Не можем да си позволим да дублираме една и съща дейност в няколко структури. Ако в МВР ще има такава специализирана техника, която да работи само един или два месеца в годината, какво ще правят летците и инженерите през останалото време? Тези хора трябва да поддържат регулярна летателна подготовка. Този опит в момента е концентриран във Военновъздушните ни сили. Апелирам там да се насочат средства, които ще са много по-малко, за да можем да имаме хора, ремонтирана техника и да може да има реални способности и ефект.


Прекалено дълго медиите ни занимават с личните тревоги и вълнения на Делян Пеевски, които се опитват да ни представят като някакъв обществен въпрос. Това не е обществен въпрос, а лична драма, която естествено върви към своята развръзка. Не се меся във вътрешните дела на никоя партия и няма да допусна да бъда замесван в долнопробни конспирации и медийни димки. Когато имаш амбиции да управляваш цялата държава, а се вижда, че не можеш да управляваш собствената си партия, нормално е да си изнервен", коментира Румен Радев.