19min.bg

Експерт: Доларът ще се срине заради бюджета на САЩ

Доларът ще се обезцени, когато хората най-накрая осъзнаят, колко катастрофална е ситуацията с бюджета на САЩ, заяви известният анализатор и инвеститор Марк Фабър, цитиран от БГНЕС.


"Неговата стойност, в края на краищата ще се срине до нула, но не веднага. Гледайки администрацията на Барак Обама на човек му се струва, че доларът вече трябва да е там. Мисля, че ще минат десет години, за да осъзнаят хората, че положението с бюджета в САЩ е пълна катастрофа", обяви Фабър.


Дефицитът на държавния бюджет на САЩ при президента Барак Обама достигна рекордните 1,4 трилиона долара или 9,9% от БВП след приключването на финансовата година, завършила на 30 септември. "Според мен, приблизително 50% от данъчните постъпления ще отидат само за покриването на лихвите по правителствените задължения", изчисли Фабър. "Тази система е нежизнеспособна. Единственият изход от ситуацията остава да се печатат нови пари", добави той. "След като S&P падне до равнища от 900 или 800, председателят на Федералния резерв Бен Бернанке отново ще започне да печата долари. Той е просто машина за печатане на пари", резюмира известният инвеститор.