19min.bg

Експерт: В Македония смятат, че конфликтът е спуснат отгоре

"Мисля, че мнозинството от хората в Македония не възприемат инцидента в Куманово като съществуваща заплаха. Те смятат, че този конфликт и тази терористична група им е спусната отгоре". Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Стефан Ралчев от Института за национални и международни изследвания.


"Естествено, че идеята на г-н Груевски е да дефокусира вниманието от случващите се протести в Македония към такива изкуствено фабрикувани етнически конфликти. В подкрепа на това мога да спомена, че към 20 -21 април някаква подобна група превзе граничен пункт на границата между Македония и Косово  точно когато беше апогеят на т. нар „информационни бомби“, спускани от опозиционния лидер Зоран Заев", каза Ралчев.Според него на Балканите винаги е лесно да се стигне до по-голямо напрежение, ако се върви в тази посока. Ралчев изрази увереност, че и македонският, и албанският народ няма да се оставят да бъдат подведени.


Експертът е на мнение, че антиправителствените протести в Македония са истински, граждански и ще продължат:"ЕС играе много плаха роля в Македония в последните години. След едно синхронизирано действие на протестиращи и по-сериозна реакция от страна на ЕС, аз смятам, че следващите 2 до 3 месеца на премиера Груевски ще се наложи да подаде оставка. За него това няма да е чак такъв прецедент. Той на няколко пъти досега предизвиква сам предсрочни избори".