19min.bg

Експерти на ООН предлагат помощ за разследването на убийството на Естемирова

Седем независими експерти на ООН са предложили помощта си на Русия за разследване на убийствата на правозащитници, адвокати и журналисти в Северен Кавказ, сред които и неотдавнашната смърт на Наталия Естемирова, която действаше в Чечения, предаде БГНЕС.


"Предлагаме помощта се на руските власти поради липсата на възможност за ефикасно и независимо разследване на убийствата на защитници на човешките права през последните години и за подвеждане под отговорност на виновните", се посочва в съвместно комюнике на 7-те експерти на световната организация. Според тях, това би сложило край на сегашния цикъл на безнаказаност.
Експертите са специалните докладчици на ООН за незаконните убийства Филип Алстън, за правото на свобода на изразяването Франк Ла Рю, по изтезанията Манфред Новак, по положението на правозащитниците Маргарет Секагия, за независимостта на съда Леандро Деспуй, за престъпленията срещу жени Якин Ертюрк и за безследно изчезналите Сантяго Коркуера Кабезут.
Заявленията на руските ръководители за тяхното желание да заловят и накажат убийците на Наталия Естемирова "нямат никаква стойност докато властите не предприемат мерки, които да стигат по-далеч от това, което е правено в миналото и което твърде често води до един цикъл на безнаказаност", се подчертава в документа на експертите.
Наталия Естемирова, бивша журналистка и сътрудничка на неправителствената организация "Мемориал" бе отвлечена на 15 юли в Чечения и бе открита застреляна няколко часа по-късно в съседната република Ингушетия, в руската част на Кавказ.