19min.bg

Експерти разкриха истината за страховитото летящо чудовище с червени очи, докато Netflix пуска трейлър на Неразгадани мистерии

От чудовището от Лох Нес до Голямата стъпка и отвратителния Снежен човек - светът е пълен с много легендарни „същества“, чието съществуване никога не е доказано.

Сега новата поредица на Netflix „Неразгадани мистерии“ ще разгледа един от най-ужасяващите „криптиди“ - чикагския Мотман.

Ужасяващата фигура, за която се твърди, че е наблюдавана в Чикаго и Пойнт Плезънт, Западна Вирджиния, е описана като „човек с крила“ и огромни светещи червени очи.


Свързано с фатални срутвания на мостове, то е обект на филм от 2002 г. с участието на Ричард Гиър и Лора Лини - но какво всъщност може да е чудовището?

MailOnline разговаря с академик и „криптозоолог“ - човек от необичайната псевдонаучна област, занимаваща се с откриването на подобни фантастични зверове - за да разбере истината за чикагския Мотман. Петият епизод на новия сериал на Netflix, който ще се появи на 31 юли, е посветен на Мотман в Чикаго.


Виж трейлъра:



В описанието на епизода Netflix казва: „На фона на зловещите наблюдения на високо, крилато хуманоидно същество с червени очи, разследващите паранормални явления проучват привидната връзка на Мотман с големи бедствия.

Ричард Фрийман е зоологическият директор на Центъра за странна зоология (CFZ) - ексцентрична криптозоологическа организация, която разчита на обществени дарения, за да извършва „обширни изследвания на мистериозни животни“ по целия свят.

Г-н Фрийман заяви пред MailOnline, че Мотман е „паранормална проява“ - „не същество от плът и кръв, а свръхестествена същност“.


Но д-р Джейсън Гилкрист, еколог и преподавател в Единбургския университет „Напие“, казва, че винаги вярва в „рационалните обяснения, а не в ирационалните“, когато става въпрос за подобни митове.


Наблюденията и съобщенията могат да попаднат в графата „очаквано внимание“ - психологически ефект, при който хората виждат това, което искат или очакват да видят, когато нещо е трудно да се види с резолюция - каза д-р Гилкрист пред MailOnline.



Според учените хората, които твърдят, че са видели Мотман, може би всъщност са разпознали погрешно истинско животно. „Най-вероятното обяснение“ е, че това е Канадски жерав - голяма птица, която се среща в Северна Америка и има червена маркировка около очите си.


„Алтернативните обяснения включват халюцинация или съзнателно създадена история за привличане на вниманието“, добави д-р Гилкрист.


„Възможни са и умишлени измислици и измами.


Феноменът Мотман се появява преди близо 60 години в Пойнт Плезънт, малък град в Западна Вирджиния, близо до границата с Охайо.


През ноември 1966 г. две двойки забелязват в града около полунощ „същество с размерите на човек, приличащо на птица“ (и настояват, че не са пили).


Те разказват пред Point Pleasant Register, че фигурата е била висока около 2 метра, с размах на крилете 3 метра и червени очи с диаметър около 2 сантиметра.


Описват я като „човек с крила“, която се е носела във въздуха, летяла е с „около 160 км/ч“ и дори ги е следвала с колата им по шосе 62.


След първоначалното съобщение във вестника още хора в района на Пойнт Плезънт съобщават, че са го видели, включително двама пожарникари, които го описват като „голяма птица с червени очи“.


Когато през декември 1967 г. Сребърният мост в града се срутва и убива 46 души, местните жители свързват събитието с чудовището.


Напоследък се твърди, че съществото е забелязано в Чикаго, като според докладите само през 2017 г. в града са наблюдавани 55 случая.


Твърди се, че Мотман е видян за пръв път в Пойнт Плезънт, Западна Вирджиния, през 60-те години на ХХ век, но по-скорошни наблюдения има в Чикаго, Илинойс.


Сега, повече от половин век по-късно, в Пойнт Плезънт се провежда ежегоден фестивал на Мотман, включващ обиколки, филми и музика, което спомага за развитието на туризма в града.


С цялото това внимание и посетители и фестивала на Мотман вече има икономически причини митът да бъде поддържан, както в случая с чудовището от Лох Нес - казва д-р Гилкрист.


Според изследователя мистерията на криптиди като Неси, Йети, Мотман и отвратителния снежен човек се „самоподдържа“.


„Хората искат да видят или да намерят нещо рядко или специално - това е част от човешката природа“, казва той пред MailOnline.


„Неразрешени загадки: Том 4“ излиза в Netflix на 31 юли.