19min.bg

Експлозия в Източна Украйна: Местни медии

Няколко непотвърдени съобщения в социалните мрежи и местните медии твърдят, че в събота на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Източна Украйна се е чул силен взрив. Някои предполагаеми очевидци твърдят, че са усетили "ударна вълна", предаде RT.


 


Денис Пушилин, високопоставен служител в региона, заяви пред главния редактор на RT Маргарита Симонян, че взривът е станал в район, контролиран от Киев, и че според него ситуацията засега е "под контрол". Той допълни, че експлозията изглежда е била причинена от нещо, което той определи като "незначителна дейност на линията на контакт."


 


Междувременно кореспонденти на RT в Донецк заявиха, че звуците от предполагаемата ударна вълна от експлозията не са били чути в града, въпреки че някои съобщения твърдят обратното.


Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна заяви, че неговата армия се придържа към прекратяването на огъня и не е извършвала обстрел, включително в посока Донецк.


Напрежението около Източна Украйна се покачва след твърденията за "предстояща" руска инвазия, които Вашингтон прокарва без никакви доказателства. Москва последователно отхвърля съобщенията за планове за нахлуване в Украйна, като ги нарича "фалшиви новини".