19min.bg

Ел Салвадор освободи ИТ компаниите от данъци

Президентът на Салвадор Найиб Букеле обяви приемането на закон, който премахва данъците върху иновативните технологии, като например създаването на софтуер, кодирането, изкуствения интелект (ИИ) и др. Букеле желае да превърне страната си в технологичен лидер в Латинска Америка.

Законът, подписан от салвадорския президент, ще освободи технологичните компании от всички данъци за най-малко 15 години, според Binance.

"Току-що подписах закон, ЗАКОН ЗА ИНОВАЦИИТЕ И ТЕХНОЛОГИЧНОТО ПРОИЗВОДСТВО, който премахва всички данъци (върху доходите, собствеността, капиталовите печалби и вносните тарифи) върху технологичните иновации, програмирането на софтуер и приложения, изкуствения интелект, производството на компютърен и комуникационен хардуер", написа Букеле в Twitter.

Очаква се законът да "допринесе значително за икономическото развитие на страната", като създаде повече работни места за младите хора. Той би могъл да създаде и възможности за развитието на изкуствения интелект.


41-годишният Букеле залага на нововъзникващите технологии, за да подобри икономиката на страната. През юни 2021 г. Ел Салвадор стана първата държава в света, която прие биткойн като законно платежно средство, пренебрегвайки неодобрението на Международния валутен фонд. Този ход предизвика широка полемика, но правителството на Ел Салвадор активно купува Биткойн, въпреки спада в цените на криптовалутите след миналогодишните фалити и сривове в сектора. Букеле постигна напредък и по плановете за използване на вулканите на Салвадор като източник на енергия за добив на цифровата криптовалута.