19min.bg

Електронния подпис и документ, навлизат в съдебната система

Висшият Съдебен Съвет разработва нормативна уредба за въвеждане на електронния документ и електронния подпис в съдебната система, стана ясно днес на кръгла маса по прилагането на електронните документи в съдилищата, предаде БГНЕС.


Магистратите обсъдиха изготвянето на закон, който да регламентира приложението на електронния документ и подпис, при упражняването на права на гражданите и на органите на съдебната система. С него ще бъде възможно издаването на актове в електронна форма, и представянето на удостоверителни изявления пред съда. Основен проблем остава синхронизирането на новата и стара система, а също обмена и съхранението на електронните документи, се посочва в един от предствавените доклади.
Според екипа на фондация «Право и интернет», е удачна възможността за използване на електронния документ и електронния подпис в съдебната система, да бъде въведено чрез нова самостоятелна глава в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Според експертите за сега внедряването на електронния документ и подпис, е добре да се ограничи до дейността на органите на съдебната власт, свързани с административния и гражданския процес.