19min.media

Електронният вот мина в НС

 С гласовете на ГЕРБ, ДПС, АБВ и РБ електронното гласуване мина в парламента след близо три часа дебат. Против бяха БСП, ПФ и Атака.


Гласуването в парламента беше задължително, след като в референдума, който се проведе на 25 октомври 2015 г. заедно с местния вот, участваха над 20% от гласоподавателите, но не минаха прага, с който той става задължителен.


69% от участвалите в допитването или 1,8 млн. от 6,5 млн. избиратели гласуваха с "да" за въвеждане на електронния вот, а днес тази позиция затвърди и парламентът.


Въпреки това обаче по време да дебата стана ясно, че дори и да бъде въведено електронното гласуване със законови поправки тази година, ще минат години до същинското му изпълнение. Първо трябва да бъде изработена електронна система с идентификационен код, да се пробва пилотно на поне един вид избори, а преди това ЦИК вероятно ще трябва да проведе конкурс за създаване на такава система.


Според лидера на БСП Михаил Миков електронното гласува е само начин да се намалят разходите на тези, които манипулират изборите, защото в схемата за купуване на гласове просто ще са ангажирани по-малко хора.