19min.bg

ЕМА:Омикрон е лек, Модерна: Май ще трябват нови ваксини

Главният изпълнителен директор на Moderna (MRNA.O) срина световните пазари и изтри 2 трилиона долара в акции с едно свое предположение пред Файненшъл Таймс. Стафен Бансел обясни, че НЯМА ДАННИ, но може би ще се наложи да се правят нови ваксини заради коронавирусния щам Омикрон, понеже не е ясно дали ще може да се постигне същото ниво на защита като при Делта.


Както ще прочетете в отделен наш текст, Модерна вече спечели 40 милиарда долара от истерията Омикрон и няма да има нищо против от сериозна добавка към тази сума.
Изпълнителният директор на Европейската медикаментна агенция (EMA) Емер Кук направи специално изявление пред Европейския парламент и обясни НА БАЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ 2 важни неща: че съществуващите ваксини ще работят срещу Омикрон и че МИНАВА БЕЗСИМПТОМНО ИЛИ С ЛЕКИ СИМПТОМИ, ЗАЩОТО ЗАСЯГА ОСНОВНО МЛАДИ ХОРА ОТ 20 ДО МАЛКО НАД 30 ГОДИНИ, КАТО В ЕС ГО ИМАМЕ ВЕЧЕ ПОНЕ 11 ДНИ С 42 ИЗВЕСТНИ + 6 ВЕРОЯТНИ СЛУЧАЯ ДО ОБЕД ВЪВ ВТОРНИК.
Андреа Амънд – главата на Европейския център за предпазване от заради и контрол върху тях (ECDC), потвърди информацията.
Moderna отказа коментар пред Reuters кога очаква истински данни, а не предположения за ефективността на ваксините срещу Омикрон.
Световната здравна организация обяви, че ще трябват седмици, за да се разбере дали е възможно новият щам да причинява тежка форма на коронавирус, каквато засега в Южна Африка, където е от 3 седмици, и в Холандия, където е почти 2, няма регистрирана!  
Ако обаче се окаже, че е възможно развитие на тежка форма и летален изход, каквито до