19min.bg

Емил Христов остава зам.-шеф на НС

Парламентът отхвърли проекторешението, внесено от БСП, за освобождаване на Емил Христов като зам. председател на НС. За оставката са гласували  71 народни представители, против бяха – 118, с което тя бе отхвърлена.  Отстраняването на Христов беше поискано от БСП заради нарушаване на правилника и уронване престижа на парламента. Конкретен повод стана това, че на 18 април Христов не е допуснал в парламента протестиращи родители на деца с увреждания. Очаквано дебатът за неговото отстраняване предизвика сблъсък между управляващи и опозиция.


 „Христов си измил ръцете по казуса с хората с увреждания като Пилат Понтийски”, заяви Филип Попов от БСП. „Каква заплаха бяха тези хора за народните представители. Те искали само да споделят болката си”, недоумява той.


Самият Христов заяви, че от БСП са "употребили" хората с увреждания за партийни цели.


Зам.-шефът на НС получи защита от страна на ОП. „Не можем да сваляме непрекъснато хора. НС не е махленски сбор и седянка”, заяви проф Станислав Станилов от ОП. Припомняме, че искането за отстраняване на Христов е трета подобна процедура за последната година.


От ДПС се дистанцираха от казуса и не участваха в гласуването.