19min.bg

Епидемия от жълтеница мори София

Има бум на болните от Хепатит А в София, информира TV7.  На всеки пет-шест години има пик на различните вирусни заболявания. В момента е времето на Хепатит А, обясни доц. Найда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести. Тя успокои, че нещата са под контрол и последните дни има намаляване на приема на пациенти с тази болест. Преди дни в инфекциозна болница е нямало свободни места и заразените пациенти са се настанявали на походни легла в коридорите. Хепатит А е предотвратим, затова ваксината трябва да стане задължителна в България, смята доц. Тихолова. Д-р Михаил Карафезов от столичната болница Св. Анна разказва, че всичко е започнало още в края на месец юли, когато е имало засилен прием на пациенти с Хепатит А от ихтиманската община. През последните седмици е зачестил и приемът и на болни от София, Самоков и Панагюрище. Основната причина според него е липсата на противоепедимични мерки, като и заниженото ниво на хигиена.


 


Карафезов потвърди информацията, че е имало моменти, в които легловата база в инфекциозното отделение е била запълнена, но през последните дни има спад на пациентите. В момента в отделението в "Св. Анна" има 36 пациенти, като 28 от тях са с Хепатит А.


 


Доц. Тихолова посъветва, ако усетите общо неразположение, отпадналост, гадене, да се посъветвате с личния си лекар, защото това са първите симптоми на Хепатит А. След това при повечето пациенти настъпва жълтеница.


 


Важно е да се знае, че вирусният Хепатит А се лекува окончателно и след прекарването му човек е имунизиран до края на живота си, но това може да се постигне и с ваксина, уточняват специлистите.