19min.bg

Епицентърът на огнището на Омикрон в Южна Африка премина пика: Учени

Изглежда, че случаите на COVID-19 са достигнали своя връх в южноафриканската провинция Гаутенг около месец след като вариантът Omicron беше открит за първи път там и въздействието на нарастващите инфекции е по-малко сериозно от предишните вълни, твърдят учените, предаде Ройтерс.

Учени от Националния институт по заразни болести (NICD) казаха, че макар да са необходими повече изследвания, данните от Южна Африка - чийто опит се следи внимателно по целия свят - роложителна "положителна история" за тежестта на варианта.

Гаутенг, търговският център на Южна Африка, дом на едно от най-натоварените летища на континента и регионът, където Omicron се появи за първи път, сега наблюдава спад в ежедневните случаи и процента на положителните тестове, съобщи Мишел Грум от NICD на брифинг.

„Наистина чувстваме, че това продължава повече от седмица и че сме подминали върха в Гаутенг“, каза тя.

Имало е "изравняване" в три други провинции - Лимпопо, Северозапад и Мпумаланга, добави тя, въпреки че случаите все още се увеличават на други места.

Данните от NICD показват, че седемдневната плъзгаща се средна стойност на ежедневните случаи - която според учените е по-надеждна от ежедневните потвърдени случаи - е в низходяща траектория в Гаутенг.

Графика показва рязко покачване на случаите от близо до нула в средата на ноември до средно 10 000 дневни случая в началото на декември. Оттогава това рязко спадна до около 5000 средно на ден.

Грум предупреди, че някои от ниските данни може да се дължат на по-ниски нива на тестване по време на ваканционния период.

Южна Африка, която сега поддържа най-ниското ниво от петстепенна система от ограничения, въпреки бързия скок на инфекциите, наблюдава много внимателно нивата на хоспитализация.

Въпреки че те също са се увеличили, досега те са останали далеч