19min.bg

Eрдоган да не мърда от хотела на Г-20, отсече Германия

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган, комуто навръх рождения си ден премиерът Борисов отиде на крака за кратка среща, може би като посредник на Меркел, не ще да е оставил доволен Берлин. Вицето й и външен министър Зигмар Габриел, лидер на червената партия в най-влиятелния член на ЕС, недвусмислено определи като „неприемливи” каквито и да било публични събития с участието на комшията по време на срещата на Г-20, предава Ройтерс. Лидерите на най-големите и най-развитите държави на 7 и 8 юли се събират в Германия. Габриел, който използва посещението си в Москва да анонсира новината, обяви, че Ердоган е поискал съгласуване с Берлин за среща с турски граждани и немци от турски произход, докато гостува в Хамбург. Това категорично му е отказано.


Напомняме напрежението между двете държави, което възникна покрай кампанията на Ердоган за референдума, който с „малко, но завинаги” му даде султански правомощия. По-късно, докато гостуваше във Вашингтон пък охраната му предизвика масово сбиване, заради което на някои от членовете на личната гвардия на диктатора в САЩ на 16 май бяха повдигнати сериозни обвинения, включително на негов племенник, който му е пазвантин.


По този повод Германия е отказала искането на Турция свита от 50 души да придружава тиранина при посещението му за Г-20 в Хамбург.


Крутите мерки на Берлин се обясняват и с отказа на Анкара да допусне група немски депутати на инспекция във военната база на НАТО Инджирлик през май. Заради това Германия дислоцира своите 270 военнослужещи, участващи в анти-ИД коалицията и им взе нова база в Йордания, считано от 21 юни.