19min.bg

Ердоган може да свърши като Саддам: Израел

Израелският министър на външните работи Израел Кац предупреди, че ако турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опита да се намеси във войната в Газа, може да се окаже като бившия иракски лидер Саддам Хюсеин, който беше свален и екзекутиран от подкрепяна от САЩ коалиция.

В неделя Ердоган си размени заплахи с израелски официални лица във връзка с продължаващата военна операция на ЦАХАЛ в Газа, както и с бързо ескалиращото напрежение с базираната в Ливан въоръжена групировка „Хизбула“. Говорейки на митинг в родния си град Ризе, Ердоган предположи, че Турция може да „влезе“ в Израел, за да помогне на палестинците.

„Трябва да бъдем много силни, за да не може Израел да прави тези нелепи неща с Палестина“, каза Ердоган. В миналото той осъди действията на Израел в Газа на тези на нацистка Германия - и оприличи израелския министър-председател Бенямин Нетаняху на Адолф Хитлер.


Катц отговори със свое предупреждение в X (бивш Twitter). „Ердоган върви по пътя на Саддам Хюсеин и заплашва да нападне Израел“, пише той и добавя, че турският лидер „просто трябва да си спомни какво се случи там и как завърши това“.

Лидерът на израелската опозиция Яир Лапид също разкритикува Ердоган, като го нарече „опасност за Близкия изток“ и „желаещ да стане диктатор“.



„Светът, и особено членовете на НАТО, трябва решително да осъдят неговите скандални заплахи срещу Израел и да го принудят да прекрати подкрепата си за Хамас“, пише Лапид в X.

Саддам Хюсеин е свален по време на водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г. Той се укрива, но в крайна сметка е заловен от американските войски, осъден от иракски съд за престъпления срещу човечеството и екзекутиран чрез обесване през 2006 г.

По това време САЩ, ръководени от президента Джордж Буш, твърдят, че иракският лидер е имал връзки с Ал Кайда - групировката, която стои зад терористичните атаки от 11 септември - и е разполагал с оръжия за масово унищожение. По-късно и двете твърдения се оказват неверни, но Вашингтон ги използва като основание за нападение срещу Ирак, въпреки че не успява да получи одобрението на Съвета за сигурност на ООН.


 


Пламен Валентинов