19min.bg

Ердоган призова симпатизантите си да се мобилизират за референдума

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова своите привърженици да се мобилизират за предстоящия референдум за конституционните промени, които ще разширят неговите правомощия. На 16 април около 57 милиона избиратели в Турция ще участват в допитването за конституционните промени, предаде БНР.


На многолюден митинг в град Кахраманмараш турският президент посочи още, че преминаването към президентската система на управление на страната е негов личен проект за реформи и го е замислил и работил по него още от времето, когато е бил кмет на Истанбул преди 13 години.


Ако на 16 април народът каже „да“, Турция ще премине към президентската система и след първите избори ще има първия си президент по този модел. След това парламентът ще приеме решение за връщане на смъртното наказание, заяви Ердоган.


Смъртното наказание в Турция беше отменено през 2004 г. Но след осуетения опит за държавен преврат през миналата година се заговори за неговото връщане и Ердоган обяви, че ще го одобри, ако парламентът приеме решение.


В същото време Берлин категорично предупреди Анкара, че въвеждането на смъртното наказание ще доведе до спиране на преговорите за присъединяването на страната към ЕС.