19min.bg

Ердоган: САЩ подкрепят терористите в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че има доказателства, че водените от САЩ коалиционни сили подкрепят терористични групировки, предаде Фокус.
 
"Те ни обвиняват в помощ за ИД. Но в момента те самите оказват подкрепа на терористични групировки, включително "Ислямска държава", Силите за народната самоотбрана и "Демократичния съюз". Това е абсолютно ясно. Ние получихме доказателства за това, има снимки и видео", заяви турският президент на пресконференция в Анкара.

"Демократичният съюз" е партия на сирийските кюрди, Силите за народна самоотбрана е въоръженото крило на тази партия, уточнява ТАСС. Анкара обвинява тези групировки във връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води борба срещу властите в югоизточните райони на Турция. Турската авиация нанася удари по позиции на кюрдските бойци от групировката на територията на Сирия, в рамките на операцията Щитът на Ефрат.


От Държавния департамент на САЩ реагираха лаконично на обвиненията.
"Това е нелепо", заяви говорителят на дипломатическото ведомство Марк Тонър.

Ердоган заяви също, че Саудитска Арабия и Катар трябва да се присъединят към преговорите между Турция, Русия и Иран във връзка с усилията за постигане на мир в Сирия.

Русия, Турция и Иран, които помогнаха за договарянето на изтегляне на цивилните и бунтовниците от сирийския град Алепо, се споразумяха да проведат нови разговори за Сирия в Казахстан следващия месец.


Турският президент обаче подчерта, че Анкара няма да участва в преговорите, ако бъдат поканени и някои "терористични организации", визирайки групи в Сирия, свързани с кюрдските бунтовници в Турция.