19min.bg

ЕС: Без тръба през България и Сърбия

Енергийната общност към ЕС обяви, че планираният от Газпром участък от газопровода Турски поток за пренос на руски природен газ през Сърбия към Европа ще навреди на конкуренцията в региона, информира Ройтерс. За да стигне той до Белград обаче, това значи отричането му и на наша територия. За нас няма никаква бизнеслогика да правим трасе, ако няма да транзитираме, макар и скромни коричества газ към Сърбия и Унгария, които биха ни компенсирали реално около 1/3 от приключващия в края на тази 2019 г. транзит, който минава през нас към Турция и с таксите издържаме Булгартарнсгаз, Булгаргаз и топлофикациите.


 


Сръбският енергиен регулатор AERS разреши на Газтранс да работи по проекта, изключен от Третия енергиен пакет на ЕС - реформа от 2009 г., която има за цел да интегрира енергийния пазар на Общността и да засили конкуренцията. Газтранс е собственост на базираната в Швейцария Южен поток Сърбия, в която руският Газпром държи 51%, а останалите са в ръцете на сръбския газов монополист Сърбиягаз.


Енергийната общност, организация на ЕС, която разширява енергийните политики на блока до евентуални бъдещи членки на Общността, коментира, че с това решение Сърбия е пропуснала възможността проектът да е в съответствие с европейските правила. Заместник-директорът и юридически съветник на Евроенергийната общност Дирк Бушле коментира: „Няма подобни молби (за освобождаване от правилата на ЕС) от операторите в България и Унгария към регулаторите. Тръбата не е покрита от Третия енергиен пакет и ние съжаляваме за това”, каза още той.


400-километровият участък в Сърбия се очаква да бъде завършен до 15 декември тази година. Той ще е с капацитет 13,88 милиарда кубични метра газ на година. Междувременно руският вицепремиер Юрий Борисов коментира, цитиран от ТАНЮГ, че Турски поток е важен за Сърбия и за икономическото й развитие, но уклончиво подчерта, че строителството на участъка в Сърбия не зависи само от Русия, но и от Унгария и България.