19min.bg

ЕС дари нобеловата си награда на деца

Европейският съюз дари паричната сума от Нобеловата си награда за мир плюс един милион евро отгоре за хиляди деца, засегнати от военните конфликти в Сирия, Колумбия, Конго и Пакистан, предаде АФП.


„По време на конфликти децата често са най-уязвими. Затова е правилно тази награда да отиде за младите жертви на въоръжени конфликти”, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.


Преди седмица ван Ромпой взе паричната награда от 930 хил. евро в Осло заедно с председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент Жозе Мануел Барозу и Мартин Шулц.


ЕС обяви, че ще отпусне собствени средства и ще дари общо два милиона евро за деца, засегнати от конфликти. Средствата ще отидат за подпомагането на 23 000 деца по четири проекта.


Първият обхваща около 4 000 сирийски деца, бежанци в лагерите на границата между Ирак и Сирия. Вторият касае повече от 5 000 колумбийски деца, по-голямата част от които са бежанци в Еквадор. Третият е за 11 000 конгоански разселени деца в източната част на Демократична република Конго и деца бежанци в Етиопия. Четвъртият ще помогне на 3 000 пакистански деца в засегнатата от конфликт северна част на страната.


ЕС заяви, че УНИЦЕФ ще изпълнява проекта в Пакистан, "Спасете децата" и Норвежкия съвет за бежанците ще работят с децата в Демократична република Конго и Етиопия, Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) ще помага в Колумбия и Еквадор. Агенцията за техническо сътрудничество и развитие (ACTED) ще работи в бежански лагер Домиз в Северен Ирак със сирийските деца.


ЕС заяви, че в момента 90% от жертвите на конфликтите по света са цивилни граждани, половината от тях са деца.